SKÖTSELRÅD

PlexiHanterar du ditt smycke med omsorg och inte utsätter det för ”slit och släng”, så lever det länge…

Eftersom nästan alla mina smycken är av blandat material, är det svårt att ge generella skötselråd. Nedan följer en genomgång av olika material och vad du kan tänka på när du bär och förvarar dina smycken.

Plexiglas repas lätt. Förvara det därför enskilt så det inte skavs mot annat. Plexiglas rengör du lättast med tvål och vatten. Starka medel och parfymer direkt på smycket kan orsaka sprickor.

Alla knappar i mina ringar och halsband har levt ett tidigare liv i något plagg, eller så har de legat och dammat på ett gammalt varulager sedan årtionden tillbaka. De är med andra ord fådda, fyndade och på olika sätt hittade, alla med varierande ålder.

I mina örhängen svävar små plättar av cykelslang på en stålwire. Öronkroken är i niobium, ett grundämne som anses vara ett mycket allergivänligt material, likvärdigt med titan.

När det gäller gummi, använder jag mig mest av återbrukad innerslang från cykeldäck, men även av av köpt gummitub och plattor. Gummi kan med tiden få en grå ton. För att det ska hålla sig svart och töjbart kan man olja in ytan. Ta en droppe matolja på en trasa eller svamp fuktad i varmt vatten och torka/”putsa” ditt smycke.
OBS! Gummi kan ibland svärta vita kläder.

Allt textilt material är levande och formbart, och kommer därför att förändras med tiden
Jag använder ofta tovad ull och virkade delar i mina smycken.

Mina kulkedjor är alltid i rostfritt stål, ett hållbart och beständigt material där färgen håller sig fin utan att skavas av med tiden.

I vissa halsband och i mina örhängen använder jag metallwire. Den har en tunn plastad yta över metallen. Wire är känslig för vikningar och smycket ska därför förvaras försiktigt hoprullad eller hängande.

Ringstommar och de flesta halsbandslås med tillhörande delar är tenn eller silverpläterade. De har ofta en stomme av mässing eller koppar. Pläteringen är ett tunt lager, och kan med tiden skavas av och/eller förlora sin lyster. Detta beror på hur man använder det, hudavsöndringar, hudcremer, smink, luftföroreningar mm. För att behålla pläteringen länge, ta av smycket när du sover och tvättar dig/duschar. Använd inte sprayer och parfym direkt mot smycket. Tänk på att aldrig förvara dina smycken i badrummet. Silverytan kan oxidera (mörkna) och även om det är lockande att putsa det med silverputs, så kan det ta bort det lager som skyddar pläteringen.

Alla smyckesdelar i olika metallmaterial, ska enligt leverantörerna vara nickelsäkra enligt EU´s regler. Detta innebär att de får innehålla max 0,05 % nickel.

Mycket information på en gång?  Tänk på att sunt förnuft räcker långt…